Што претставува Social Engineering (Социјално Инжињерство)?


Социјално Инжињерство претставува искористување и напаѓање на човековиот фактор кој е од психички карактер, кој се извршува преку разни комуникациски измами и лаги преку телефон, електронска пошта, програми за интернет комуникација (одредени програми како IRC ,Skype, MSN и ин.), користејќи ја наивноста на луѓето и нивната доверба со цел добивање на значајни податоци и информации како password(лозинка), корисничко име(User ID), матичен број(Social serial number – SSN) , број на кредитна картичка и разни други информации.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: